Vuosi 2013

 

Viimr vuonna ei maailmanloppua tullutkaan vaikka joulukuun 21 sitä odotettiin. Tuskinpa Mayatkaan maailmanloppua odottivat, mutta uuden aikakauden alkua kuitenkin heidän kalenterinsa mukaan.Alkoikohan sitten uusi aikakausi; se näkyy joskus tulevaisuudessa. Eipä taida tuon keskiajan päättymispäivämäärä niin täsmällinen olla. Ei se maailmanlopun päivämäärät ihmisen tiedossa ole. Yksin Jumala sen tietää.

Vuoden kylmin kuukausi oli helmikuu, joka oli pitkäaikaisia keskiarvoja kylmempi. Tammi- ja maaliskuu olivat pitkäaikaisia keskiarvoja lämpimämpiä. Huhtikuu oli pitkäaikaisia keskiarvoja kylmempi. Jäät lähtivät toukokuun puolessa välissä, mikä on aika keskimääräinen aika. Kevät tuntui tulevan myöhään muutaman lämpimän vuoden jälkeen. Kesä tuli normaalisti, mutta alkukesä oli kylmä. Juhannuksen jälkeiset hallat veivät marjasadon. Hilloja sai hakemalla hakea. Myös muiden metsämarjojen sato oli huonohko.  Samoin oli myös huono sienivuosi. Kesä oli sateinen ja viileä.. Perunatkin jäivät pienehköiksi. Kylmä kesä verotti myös metsäkanalintuja. Joki jäätyi 21.10. Ensilumi satoi lokakuun puolivälissä. Lunta kertyikin sitten reilusti, niin että marraskuun alkupuolella lunta oli liki 30 cm. Marraskuu oli kuitenkin keskimääräistä lämpimämpi. Joulukuu olikin sitten keskimääräistä kylmempi.

 

Alla olevassa taulukossa on keskilämpötiloja vuosittain  sääasemaltani. 

Latu Salmi Ounas
Tänään on 5.1.2013. Aurinko ei vielä nouse alavammilla paikoilla. Gps - laiteen mukaan kaamoksen pitäisi päättyä 9.1.
Vuosi alkoi lauhana. Lämpötila on vaihdellut -1 ja -5 asteen välillä. Hiihtokeli on ollut hyvä. aamu törmä rusko
Tänä vuonna ei  vielä ole kovia pakkasia ollut. Lämpötila on pysytellyt -10 asteen molemmin puolin. Lunta on sadellut ajoittain. Lunta on Kittilän kirkonkylällä 58 cm.. Tänään oli komea iltarusko.
aurinko   varpunen latu  joki metsä
Tammi ja helmikuu olivat keskimääräistä lauhempia. Maaliskuun alkupuoli on ollut kylmää. Talven pakkasennätykset ovat rikkoutunet. Taivalkoskella oli pakkasta -38,2 astetta 13.3. Täälläkin on ollut aamuisin pakkasta n. -31 astetta. Lunta on metsissä n. 90 cm. Tammikuu oli pari astetta pitkäaikaisia keskiarvoja lauhempi. Aurinkoisia päiviä ei kovin monta ollut. Kuun vaihteessa sateli lunta reilusti. Tänään 4.2. lunta on Kittilän kirkonkylällä jo 84 cm ja kiveliöissä kunnan pohjoisosissa 99 cm..
aapa karhu
Kuva 1.4.
su kuu Hanki Rantavedet Rantavesi
Maalaiskuu oli n. -5 astetta pitkän ajan keskiarvoja kylmempi. Auringonpaistetta riitti, mutta yöt olivat kylmiä. Aurinko lämmitti päivällä, mikä teki hiihtokeleistä mahtavia. Hiihtokilometrejä kertyi yli 250 ...tosin koira vähän avusti. Huhtikuukin on alkanut aurinkoisena....... Terminen kevät alkoi tänä vuonna jo 13.4. Rantavedet alkoivat muodostua 23.4. Tulvien kehitys riippuu säistä. Lunta tuolla kiveliöissä on vielä 87 cm.
lampi joutsenet tulva
Rantavesi 2.5
Karinnokka Jäiden lähtö Ilta
Tänään on 2.5. Viime yönä oli pakkasta -5,3 astetta. Rantavedet lisääntyvät vähitellen, mutta kylmä sää hillitsee kevään etenemistä. Muuttolintuja saapuu vähitellen.  Muutoin huhtikuu oli hieman keskimääristä lämpimämpi, vaikka alkupuolisko kuukaudesta oli hyvinkin kylmä. Terminen kevät alkoi 13.4. Jäät lähtivät rauhallisesti 8.5 klo 18:30. Jäänlähtömerkki meni vuorokautta myöhemmin. Tulvaa ei olut paljonkaan. Jäät heikkenivät vähitellen paikoilleen.
hillaa ruusu sireeni hilla   hilla   hilla
Kesä alkoi vauhdikkaasti toukokuun 16 päivä. Toukokuun viimeinen viikko oli helteinen. Hilla ja tuomi kukkivat ennätysaikaisin toukokuun lopussa. Niinpä hilla oli raakileina jo 9.6. Ruusu ja sireeni kukkivat jo juhannuksena. Ensimmäiseen kypsän hillan löysin jo 27.6.2013 eli tänään. Hillavuosi oli hyvä varsinkin Ounasjokivarren soilla.
hillaa ruusu sireeni hilla   hilla   hilla
Ruska oli aika haalea lämpimien säiden vuoksi. Ensi lumi satoi 13 ja 14.10 vlisenä yönä. Joki jäätyi 16-17.10 välisenä yönä. Marraskuussa oli komeita auringon ruskoja. Joulukuun 8 ja 9 olivat vuoden kylmimpiä vuorokausia. Jouluna oli poikkeuksellisen lauhaa. Lumipeite oheni yli 10 cm. Vuoden vaihteessa oli myös lauha keli. Lunta tosin vähän sateli. Vuosi oli keskimääräistä lämpimämpi