Vuosi 2011

Taas on vuosi vierähtänyt. Nyt eletään jo vuotta 2011. Vuosi vierähti taas ikäänkuin huomaamatta.

Vuosi 2010 oli sääoloiltaan erikoinen vuosi. Sanotaan että vuosi oli jälleen yksi lämpimimmistä vuosista. Alueellisesti lämpöolot vaihtelivat suuresti. Etelä - Suomessa oli vuosisadan helteisin kesä, kun taas lapissa kesä oli normaalimpi. Lapissa satoi aika paljon, mutta lämpöoloiltaan kesä oli kasveille hyvinkin suotuisa.

Alkuvuodesta oli pakkasia etenkin tammikuun alkupäivinä sekä helmikuun loppupuolella. Huhtikuu oli poikkeuksellisen lauha, sillä terminen kevät alkoi jo huhtikuun alussa. Jäät lähtivät 13.5., minkä jälkeen säät muuttuivat poikkeuksellisen lämpimiksi. Hilla kukki jo toukokuun viimeinen päivä. Ensimmäisiä kypsiä hilloja pääsi maistelemaan jo 11.7. Terminen kasvukausi jatkui lokakuun alkuun. Lokakuukin oli poikkeuksellisen lämmin kuukausi. Joki jäätyi 30.10 ja maahan kertynyt lumi jäi pysyväksi. Marraskuu ja joulukuu olivat keskimääräistä kylmempiä kuukausia. Vrk:n keskilämpötila ei ole käynyt nollassa tai nollan yläpuolella 3.1. jälkeen.

 

Vuoden 2011 lämpötilat kuukausittain!!
Kuntolatu Risteys Loppiainen aurinko
Auringon paistetta 15.1
halo
Pakkasauringon halo 15.1
Vuosi 2011 alkoi pikku pakkasessa. 2.1.2011 oli kuitenkin siedettävä hiihtosää, vaikka pakkasta olikin -12 astetta. Vuodenvaihteessa kuten elämässä yleensäkin ollaan valintojen edessä, kuten kuvistakin näkyy. Loppiainen oli,... jouluvalot sammuvat
vähitellen, mutta valomäärä
luonnossa kasvaa koko ajan.
15.1.2011 aurinko näyttäytyi ensimmäisen kerran tälle vuodelle kaikessa loistossaan. Pakkanen oli kova. Tänään 16.1 on sitten pyryn vuoro. Lunta pyryttää  kylmän lounastuulen myötä.
Harakka Aurinko Lumipuut latu Varpunen Varpuset
9.2.2011 pakkanen alkoi kiristymään. Aurinko kuitenkin iltapäivällä lannistaa vähän pakkasen voimaa. Harakka tuntui viihtyvän lehtikuusen oksistossa. Talvi alkaa vähän hellittää....olihan jo Matinkin päivä...jolloin talven selkä taittui. Lämpötila nousi lähelle nolla 26.2.2011, mutta vieläkään ei nollaa rikottu. Pakkasen puolella on oltu siis jo 114 päivää yhtäjaksoisesti. Lumi kuitenkin on toistaiseksi tarrautunut sitkeästi puihin. Tänään on lauantai 5.3.2011. Tällä viikolla lämpötilakin kohosi jo nollan yläpuolelle. Edellisen kerran plussan puolella oltiinkin 4.11.2010, joten pitkään oli pakkasen puolella. Lumen syvyys näyttää ilmatieteen laitoksen mukaan olevan 63 cm. Lumi on pehmeää pakkaslunta. Moottorikelkka ui syvällä lumessa. Varpusillakin on jo mukavammat oltavat, kun pakkanen ei enää ole liki -40 astetta.
Icium Suurkirkko Pulkkailija Taidetta oksa panu Panu saukko
Saukon jäjet
10.3.2011 kävimme Levillä tutustumassa tämän vuoden nähtävyyksiin. Iciumissa eräänlaisessa jääkaupungissa oli taidokkaita rakennelmia. Summitissa oli hienoja valokuvia näytteillä. Jääkaupungissa sai myös laskea pulkkamäkeä. 13.3.2011 oli kaunis kevättalven päivä. Aurinko haihdutti puiden oksilta viimeisiäkin lumen rippeitä. Sää oli nautinnollisen keväinen. 20.3.2011 oli aurinkoinen päivä. Kävin ajelemassa Venejoella. Lumi oli vielä aivan pehmeää. Viime viikon aikana oli vähän suojaa, mutta ei riittävästi hankia varten. Tänään on 25.3.2011.
Kumpukivi Kumputunturi Aaamuarinko
Aamuaurinko 28.3.2011
Panu Kallio pesä Pannu Kirkasjärvi Panu
27.3.2011 oli keväinen auringonpaiste. Kävin Kumputunturilla Marianpäiväajelulla. Tänään 28.3.aamulla pakasta on -21 astetta. 3.4.2011 oli ensimmäinen lämmin keväinen päivä tänä vuonna. Ajelin vähän lähiseudulla pilkkiretken merkeissä. Kävin myös Huuhkajajärvellä, joka on syvässä rotkossa sijaitseva järvi. Järven rannat kohoavat kallioisina korkeuksiin. Kallion kielekkeillä näkyi olevan kaksi vanhaa korpin pesää odottelemassa asukkaitaan. Tänään on 10.4.2011. Hankikin vähän kantoi aamusella, mutta ei kovin hyvin. Eilen ei ollut vielä hankikantoa ollenkaan. Aurinko kuitenkin paistaa täydeltä terältä.
Joutsenet Joutsenet lähtee Joutsenet lentää teerit
Teerit Riikonjärvellä
metsot Metso ranta ranta
Ensimmäiset joutsenet kuulin tänä vuonna 11.4. Joutsenet "ruukavat" levätä ja ruokailla Parvaojan suussa. Aamusella sain kuvattua niitä, mutta lähelle ne eivät päästäneet, vaan lähtivät lentoon jo 150 m:n etäisyydeltä. 19.4.2011 kävin varhain aamulla hankiajelulla. Metsäkanalintuja näytti olevan liikkeellä. Metso oli oikea linssilude. Tänään on Kiirastorstai 21.4.2011. Rantavesiä on jo paripäivää kertynyt. Saapasvarsia puoliväliin on jo vettä.
putous pajunkissat Sorsat Sorsa Koste joutsenet Joutsenet joutsen
Tänään Pitkäperjantain sää on kohtalaisen lämmintä. Lämpöä näyttää olevan 5,8 astetta (klo 12:04). Vedet virtaavat vuolaasti ojissa ja pajunkissat turpoavat kuten Pääsiäiseen kuuluu. Hyvää Pääsiäistä kaikille. 23.4.2011 sorsapari uiskenteli Välitalon pellon vesilammikossa. Näyttivät nauttivan keväisestä auringonpaisteesta. Lumet ovat huvenneet jo vähiin. Vain metsissä on vielä yhtenäisemmin lunta. 24.4.2011 Pääsiäisaamu valkeni kylmän yön jälkeen kirkkaassa auringon paisteessa juhlistaen näin kristikunnan suurinta tapahtumaa (Kristuksen ylösnousemusta). Joukhaiskosteella jääpeite murenee hyvää vauhtia. Kosteen nimikkolinnut lepäilevät saaren katveessa välillä ruokaa sukeltaen.
Kauris Kauris Kauris Jäät Sula Vene Ranta linnut Jaameri
25.4.2011 toisena pääsiäispäivänä aamulla kauris käväisi jäällä, mutta palasi sitten takaisin vastarannalle. Tänään on 26.4.2011. Aamulla sateli vettä. Iltaa kohden selkeni enteillen kylmää yötä. Jäät näyttävät murenevan pikkuhiljaa paikoilleen. Kotini kohdalla näyttäisi olevan jo sulaa keskijoella. Tänään on 29.4.2011. Tuulee koelasti pohjanperiltä. Joki lainehtii taas vapaana. Jäät lähtivät eilen 28.4 vähän varkain. Tänä vuonna jäät korkea tulva ei ainakaan jäitä vienyt, vaan ne murenivat pikku hiljaa. Pari telkkää värjöttelee tuolla ulapalla. Iltasella tuuli arktisesti pohjanperiltä, joten joella ei ollut erityisen lämmintä.
Lintuja Linnut tilhi
Tilhi
Kuva Jani Jokela
Västäräkki
Västäräkki
Kuva Jani Jokela
Joutsenet
Joutsenet
Kuva Jani Jokela
aallot hiirenkorvat
30.4.2011 alkanut takatalvi näyttää päättyvän lumisateeseen 7.5. Tänään Äitienpäivänä 8.5. aamu on aurinkoinen enteillen lämmintä päivää. aamuyöstä oli tosin vähän pakkasta. Auton ikkunat olivat aamulla jäässä. 9.5.2011 kävimme linturetkellä kurssilaisten kanssa Ylläslompolossa. Järvi oli jo ehtinyt sulaa, joten vesilinnut uiskentelivat kaukana järven selällä. Linnuista tunnistimme, lukuisia tukkasotkia, pari mustalintua. uivelopariskunnan, heinäsorsapariskunnan, tavia ja telkkiä. Kahlaajat olivat jo levittäytyneet jängille. 21.5.2011 oli rankkoja sadekuuroja, jotka riuhtoivat joen vaahtopäille. Koivukin alkaa vähitellen puhkeamaan hiiremkorvalle.
tie Pönttö Hillankukat Hillankukka Suokukka Kullero Kullerot Hiiripöllö
Hiiripöllö
Kuva Leo Linder
Tänään on 23.5.2011. Taitaa olla vuoden lämpimin päivä tähän mennessä. Maisema vihertyy kovaa vauhtia. Lintu tutkii, että onkohan kelvollinen asunto. Taitaa olla vähän rötiskö.........?? Tänään on Helatorstai(2.6.2011)Jeesuksen Taivaaseen astumisen muistopäivä. Hillakin aloittelee kukintaansa, vaikka kukinta ei ole vasta kuin alullaan, koska lämpösumma (109 dd.) ei ole vielä riittävä täyteen kukintaan. Viikonloppuna suo varmaan alkaa olla valkoisenaan kukkia, kun lämpösumma kohoaa 110 - 120 dd:n välille. Muitakin varhaisia yksittäisiä kukkia näkyy jo. Tänään on 6.6.2011. Kesä etenee kiihtyvällä vauhdilla, jos tuleva viikko on niin lämmin kuin ennustetaan. Kullerot alkavat olla komeasti kukalla ja tuomikin alkaa lähipäivinä kukkimaan. Kuvan hiiripöllö oli kuulemma ollut äkäinen kuvaajalle.
Tuomi Kullerot hillan suput Suopursu sorsat pihlaja Suopursut Kukkaketo
Tänään 7.6.2011. Tuomi puhkesi eilen täyteen kukkaan. Kullerot jatkavat kukoistustaan. Tänään on 11.6.2011. Lämpöä on edelleen 24 astetta. Päivä ei ole ihan niin helteinen kuin 3 edellistä päivää, jolloin helleraja rikottiin. Kasvukausi ampaisi aimoharppauksen eteenpäin. Hillat ovat jo kehittyneet suppuvaiheeseen. Pihlaja kukkii reilut pari viikkoa etuajassa. Luonto nyt reilut pari viikkoa edellä normaalia. Perunat näyttävät jo tulevan taimelle. Tänään on Helluntai (12.6.20111). Lenkkipolun varressa suopursut kukkivat komeasti. Korpihilla näytti vielä kukkivan. Naapurin pelto oli kauniina kukkaketona.
Kurjenpolvi Koskelo Kukkameri Hiirenvirna Maariankämmekkä Kissankäpälä  Puna-ailakki Keltavästäräkki Hilloja Hillapounu Hillikko
Tänään on 17.6.2011 viikkoa ennen juhannusta. Kurjenpolvikin innostui jo kukkimaan, vaikka se kukki yleensä vasta heinäkuussa. Karkasipa koskelokin lentoon. 19.6. luonnonkukkien päivä. Lämpösummakertymä on reilun pari viikkoa edellä, mikä näkyy kesän kukkien aikaisena kukintana. Yllä muutamia keskikesän kukkia tunnistettvaksi. Tänään on 23.6.2011. Tutkailemme keltavästäräkin kanssa hilla tilannetta. Punaisia hilloja näyttää suolla mättäät hehkuvan. Varmaan parin viikon kuluttua kypsiäkin löytyy.
Juhannustulva Juhannus 2011 Sireeni Yöö 28.6.2011 Usva joella Myyrä Hillat Ruusut
Juhannusaattona 24.6.2011 joki oli tuvassa. Vettä satoi niin, että kokkoa ei meinannut saada syttymään. Sireenikin kukkii jo täyttä päätä. Tänään on 28.6.2011. Yön viileys saa usvan nousemaan joesta. Päivät lämpenevät hellerajoille. Yksinäinen myyrä yrittää uida joen yli. Tänään on 1.7.2011. Tukahduttava helle päättyi pohjoispuhuriin. Lämpötila putosi 14 asteeseen. Hillat kypsyy pikkuhiljaa ensi viikon aikana......Ruusut alkoivat kukkimaan jokivarressa.
Sireeni Ruusu Unikot Hilla Hillat Hillapounu Horsmat Ruusut Hillat Kypsät Hillasto
Tänään on 3.7.2011. Heinäkuun alkupäivät ovat viileitä. Sireenin kukinto alkaa jo hiipua, mutta ruusut ja unikot ovat hehkeimmillään. Tänään on 6.7.2011. Hillatkin alkavat kypsymään sään lämmettyä. Nyt sai jo maistiaiset kerättyä. Horsma alkoi kukkimaan ja ruusut jatkavat harvinaisen komeaa kukintaansa. 9.7.2011 alkoi varsinaisesti hillankeruu. Hillaan piti lähteä jo ani varhain. koska päivällä on tukahduttava helle. Hillojakin kertyi jo useampi kilo, kunnes kuumuus ajoi jängältä pois. Tällaisilla keleillä hilla-aika jää lyhyeksi, koska hillat ylikypsyvät nopeasti.
Hillikko Hillasäkki Hillastajat Kuusanvuoma Telkkä Telkkä Telkkiä Telkkä menee
Tänään on 10.7.2011. Suurin osa hilloista alkaa olla kypsiä ainakin tuolla suolla missä yleensä hillastelen. Sää on helteistä, mikä kypsyttää hillat erittäin nopeasti. 12.7.2011 sain jo tarpeellisen määrän hilloja. Ihmetytti kun suolla ei meidän lisäksi paljon muita kerääjiä näkynyt. Vanhuuskohan lienee hillakansalle tullut? Pitäisiköhän viedä Kaukoidän porukkaa paikalle? 14.7.2011 telkät olivat lepäilemässä rantalaiturilla. Taisivat karata minua ja naapurin hillavenettä.
Videoon Hilloja Kanervaa Puolukkaa Mustikka Panu Kukkaketo Piennar
Lämpimimmillä soilla alkavat hillat aukealla mennä yli. 17.7.2011 kävin vielä hillassa, mutta tuolla alueella alkaa olla jo paljon ylimenneitä. 22.7.2011 olin Panun kanssa lenkillä. Samalla tutkimme mustikoita. Panu katsoi mustikoita oikein näköalapaikalta. Mustikat kyllä ovat kypsiäkin, mutta pieniä ovat ja vähänkin niitä on. Myös variksenmarjat ovat mustia. Puolukat ovat vihreitä raakileita. Kanerva kukkii komeana. Eipä taida tämä vuosi olla kovinkaan hyvä marjavuosi........ Myöhäiskesän kukkia ovat tienvarsien pelloilla horsmat ja pietaryrtit. Tänään on 24.7.2011 ja hieman on sadellut vettäkin.
Sallijoki Teltta Ukkospilvi Pöllö Sopuli Perunamaa
Perunamaa
Telkät
Telkät pakenevat
laiturilta lepääämästä.
Kalakämppä Risto tupakalla Perunamaa Pihlaja
26 ja 27.7.11 kävin retkeilemässä Lemmenjoen kansallispuistossa Sallijoella. Ukkoskuuroja syntyi tämän tästä, Yhden "marto" koppelon näin sekä sopuleita ja pöllön poikia. Elävät sopulit olivat liian vikkeliä filmitähtiä. Kuollut sopuli oli polulla. Liekö mönkijän "liskaama". Tänään on 31.7.2011. Kulunut kesä on ollut lämpimin pitkiin aikoihin. Hellepäiviä on ollut on tähän mennessä ollut 13 kpl. Kesä- ja heinäkuun keskilämpötilat ovat olleet pitkäaikaisten keskiarvojen yläpuolella. 3.8. kävin kalareissulla. Kala ei kuitenkaan verkkoon oikein uinut. 4-5.8.2011 välisenä yönä lämpötila laski 2 m:n korkeudella -0,8 asteeseen. Osassa perunamaita halla nipisteli perunankaalia. Pihlajan marjat punertavat, joten syksyä kohden mennään hyvää vauhtia.
Puolukka Juolukka Pihlaja Ruostelautta Ranta Kallio Panu
Tänään on 8.8.2011. Puolukka punertaa ja juolukat möllöttävät sinisinä. Tänä vuonna on mustikoita vähän....eikä taida puolukoitakaan joka paikkaan tulla?? Ilmassa on syksyn tuntua. Tänään on 13.8.2011. 7.8 vrk:n keskilämpötila putosi termisen syksyn puolelle...tuskinpa vielä pysyvästi. Pihlajan marjat ovat jo punaisia. Joessa "huilaa" ruostelauttoja. Tänään on 15.8.2011. Kesä on jälleen palannut. Kävin eilen sieniretkellä. Pääasiassa karvarouskuja löytyi sangollinen. Ihailimme koiran kanssa myös mahtavia kalliomaisemia. Eipä ollut jyrkänteeltä alas menemistä.
Hiiripöllö Perunat Tatti Pyy Jotsenen poikuus Siikoja Ruskametsä Ruskajoki
20-21.8.2011 kävin vesilintuja pyytämässä. Reissulla törmäsin hiiripöllöön,. Pöllöjä on tänä vuonna runsaasti, koska niillä on myyriä paljon syötäväksi. Myyrät ovat puolestaan verottaneet perunamaita. Kuvassa näkyy myyrän "perunakellari". Liekkö omaan kellariin enää perunoita vietäväksi. Tänään on 26.8.2011. Elokuu on jatkunut lämpimänä ja kosteana. Tatteja ym. sieniä näyttää metsissä olevan runsaasti. Myös metsäkanalintuja näkyy edellisvuosia enemmän. Lenkkipolulla törmäsin isoon pyyn poikueeseen. Tänään on 2.9.2011. Lämmin kesä on takanapäin. Kesän keskilämpötila oli 14,8 astetta, mikä on 2,5 astetta pitkäaikaisten keskiarvojen yli. Ruskamarkkinat ovat tänä viikonloppuna. Ruskakin alkaa olla jo pitkällä. Joutsenen pojat harmahtavat vielä, vaikka ovat kooltaan liki täysikasvuisia. Siikakin alkaa syksyä kohden liikkua.
Ruskaa Kurjenpolvi Joki ruskassa Ruska Juolukka kanto Närhi Närhi ja pottu Sorsat
Sorsaparvi 10.9
Kuunsilta
Kuutamo 11.9
Kuuraa
Yöpakkanen 17.9.2011
Tänään on 7.9.2011. Ruska alkaa olla voimissaan, vaikka lämpötila on aivan kesäinen. Ruskaa ovat vauhdittaneet koivuissa elävät ruostesienet. Kurjenpolvikin innostui uudelleen kukkimaan. Tänään on 8.9. Terminen kesä tuntuu jatkuvan, mutta ruskan värit hohtavat kauniina. Perunoista näyttää olevan kiinnostunut muutkin kuin myyrät. Tosin myyrät vierailivat perunamaalla ennen perunan nostoa. Tänään on 17.9.2011. Mennyt viikko oli värikäs. 10.9.2011 illalla oli kova ukkonen täällä Ala-Kittilässä. Pallosalama hyppi pitkin peltoja eksyen loppujen lopuksi naapuritalon makuuhuoneeseen, jossa se sitten räjähti. Mennessään se rikkoi toisen naapuritalon sähkömittarin säikäyttäen väen pahanpäiväisesti. Pistäytyipä se minunkin luonani särkemässä kaksi tietokonetta. Lisäksi se aiheutti  samankaltaisia tuhoja muissakin naapuruston taloissa.
Panu ja koppelo Koppelo ja metso Pakkanen
Syystulva 9.10.2011
Ensilumi
Ensilumi 12.10.2011
Panu ja Piki isolla kivellä
Piki ja Panu
isolla kivellä.
piki ja panu
Tänään on 29.9.2011. Maalintuja näyttää olevan aika runsaasti. Riekkokanta ei vielä kuitenkaan näytä täysin elpyneen. Sen sijaan koppeloita, teeriä ja pyitä näyttää olevan. Onnistuin Panun oivalla avustuksella samaan eilen koppelon ja metson. 9.10.2011 oli ensimmäinen pakkanen tälle syksylle. Aamulla oli pakkasta -6 astetta. Muuten oli aurinkoinen pyhäpäivä. Joki oli myös kovassa syystulvassa. 12.10.2011 aamulla maa oli valkoisena ensilumen pettämänä. Koiran pentukin näki elämänsä ensimmäisen lumipeitteen. Siinä sitä olikin ihmettelemistä....  14.10.2011 aamulla oli pakkasta -5 astetta. Toissapäiväinen lumi on vielä metsissä. Aamu oli kuulakas syysaamu.
Piki ja panu Riekkoja Metso ja Koppelo Koppelo puussa Huuhkajajärvi 29.10.2011 Huukajajärven pää 29.102011
21.10.2011 lämpöä oli vielä 6 astetta. Aurinkokin paistoi. Maisema odottelee jo lumikuorrutusta, Riekotkin alkavat olla liian helppoa saalista kanahaukoille. Tänään on 28.10.2011. Edelleen eletään termistä syksyä. Lämpöä on n 3 astetta. Koppelo ja metso eivät millään meinanneet väistää autoa. Viimein ne kuitenkin pörähtivät viereiseen mäntyyn. Lehdissä on kirjoiteltu metsäkanalintujen maantiepyynnistä, mikä on mielestäni erittäin törkeää ja tuomittavaa toimintaa. Tänään on jo 30.10.2011. Vesistöt ovat vielä aivan sulat, vaikka terminen talvi alkaa näillä korkeuksilla lokakuun puolessa välissä. Talvi siis antaa odotuttaa itseään. levilläkään ei vielä ole päästy lumettamaan rinteitä, vaikka MC kisat pitäisi olla parin viikon kuluttua.
Ranta 13.11.11 Joki jäätyy Joki jäätyy Kumputunturi ranta jioi
Tänään on 13.11.2011. Kulunut syksy on ollut harvinaisen lämmin. Terminen talvi pääsi alkamaan ihan viime päivinä, mikä on harvinaisen myöhään. Levin maailman cup piti olla tänä viikonloppuna, mutta ei siitä lumenpuutteen vuoksi tullut mitään. Joki on vihdoinkin alkanut jäätymään tosin tulvassa. Tänään on 16.11.2011. Joki on jo paikoin jäätynyt. Luntakin vähän yritti sataa, mutta 4 asteen lämpö sulatti lunta pois. Kumputunturi siintää Pahkavuoman takaa valkoisena. Tänään on 18.11.2011. Eilen joki jatkoi jäätymistään. Yön aikana joki sitten jäätyi. Alempana mutkassa tosin näkyy vielä sulapaikkoja.
Liukasta Joki Lanssitie Loskakeli Piha 2.12.2011 Ranta 2.12.2011
Vanha kansa puhuu Liisan liukkaista ja Kaisan kaljamista. Liisan päivä oli 19.11 ja Kaisan päivä on 25.11. Tänään on 23.11.2011 ja on tosi liukasta ja vetistä. Marraskuu vaihtuu joulukuuksi loskakelisää ja vesisateessa. Viikonloppuna kertyi lunta n. 10 cm. Tänään 30.11.2011 lumet saavat kyytiä. Eilen oli vielä pakkaspäivä. Marraskuu näyttää olevan liki 6 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Tänään on 2.12.2011. Aamulla satoi vielä vettä, mutta iltaa kohden se muuttuu lumeksi. Keli on ollut kaamean liukasta. Joessa vesi on vähän nousussa ja jäät ovat veden peitossa.
Siikoja Pakkaspäivä Kelkkailua Joulupuut  
12.12.2011 oli talven toistaiseksi kylmin päivä. Vrk:n keskilämpötila oli alle -18 astetta. Verkkojen kokeminen oli aika kylmää puuhaa, vaikka kalaakin vähän saatiin. Tänään on 24.12.2011. Kelkkailu jäällä ei taida olla kovin mukavaa, kun vesi vaan roiskuu. Virtapaikat joessa ovat vielä vaarallisia lauhan talven seurauksena. Tuisku koristeli puita jouluiseen asuun.